STS Akıllı Smart Takograf Uygulanmasına İlişkin Duyuru

  • 20.08.2019
  • BilecikTSO

Sayın Üyemiz; TOBB’dan Odamıza intikal eden STS Akıllı Smart Takograf Uygulanmasına İlişkin Duyuru hakkındaki yazı aşağıdaki gibidir.

Uluslararası taşımacılıkta takograf uygulaması ile ilgili hususlar, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMI AEK) tarafından yürütülmekte olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) ile düzenlenmektedir.
Bununla birlikte, 15 Haziran 2019 tarihi itibariyle AB üyesi ülkeler, AB mecrası içerisinde yapacakları taşımacılıkta, AB mevzuatına (2016/799 ve 165/2014 AB Regülasyonları) göre, akıllı (smart) takograf uygulamasına geçmiş bulunmaktadır ve bu tarih itibariyle AB üyesi ülkelerde tescil edilen araçlarda akıllı takograf şartı aranmaya başlanmıştır. Ancak bu uygulama sadece AB üyesi ülkelerin sınırları içerisinde tescil edilen araçları ilgilendirmekte olup AB üyesi olmayan, ülkemiz gibi, AETR ye taraf ülkelerde tescil edilen araçlar için böyle bir zorunluluk şu an için bulunmamaktadır.
Uluslararası karayolu taşımacılık operasyonları sırasında akıllı takograf kullanımının, ülkemiz gibi AB üyesi olmayan AETR'ye taraf ülkeler için hangi tarihte zorunlu hale geleceği ise henüz bilinmemektedir.
Bu itibarla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı/nın akıllı (smart) takografile ilgili olarakyapmış olduğu 4 Temmuz 2019 tarihli bilgilendirmeye istinaden, ülkemizden AB üyesi devletlere veya AB üyesi devletlerden ülkemize, ülkemiz nakliyecisi tarafindan yapılacak uluslararası taşımacılık işlemlerinde kullanılan ve takograf kullanması gereken araçlarda akıllı takograf kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir başka deyişle, ülkemizde tescil edilerek, AB üyesi veya AB üyesi olmayan herhangi bir AETR ülkesine taşımacılık yapmakta olan araçların akıllı takograf takma zorunluluğu yoktur.
Konu' hakkındaki ulusal ve uluslararası mevzuat düzenlemeleri TOBB tarafından yakinen takip edilmekte olup, gelişmeler hakkında bilahare bilgi verilecektir.
 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç