Uluslararası Ticaretin Finansmanı Programlarına İlişkin Duyuru

  • 03.02.2015
  • BilecikTSO

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye'deki tek resmi destekli ihracat kredi kuruluşu olan Türk Eximbank'ın bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklediği ifade edilmektedir.
Türk Eximbank tarafından 2014 yılı içerisinde uluslararası ticaretin finansmanına yönelik olarak alıcı kredisi niteliğinde üç yeni kredi ürünü geliştirilerek uygulamaya konulduğu belirtilerek aşağıda açıklanmaktadır.
1.Yurtiçi Bankalar Aracılığıyla Kullandırılacak Ticaretin Finansmanına Yönelik Alıcı Kredileri: Yurt içinde yerleşik bankaların, yurt dışında faaliyet gösteren şube, iştirak banka ve muhabir bankaları aracılığıyla Türkiye'den mal ithal etmek isteyen yurt dışında yerleşik ithalatçılara alıcı kredisi kullandırılmaktadır. Kredinin vadesi minimum 6 ay olup, tüketim malları finansmanında azami 2 yıl, yatırım malları finansmanında ise azami 7 yıl vadeli kredi kullandırılmaktadır.
Geçtiğimiz yıl içerisinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye İş
Bankası A.Ş. ve Arap Türk Bankası A.Ş. programa dahil olmuştur. Kredi programı kapsamında ilk kullandırım 2014 yılı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmiş olup, Türkiye'den iş makineleri ithal eden Rusya'da yerleşik bir firmaya T.C. Ziraat Bankası'nın Rusya iştiraki Ziraat Bank Moscow CLSC aracılığıyla 5 yıl vadeli finansman imkanı sağlanmıştır.
2. Poliçe/Akreditif İskonto Programı: Sevk sonrası nitelikteki "Poliçe/Akreditif İskonto Programı" ile ihracatçıların vadeli satış imkanlarının arttırılması ve ülke riskinden arındırılarak yeni ve hedef pazarlara açılmalarının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamında Türk Eximbank Spesifik İhracat Kredi Sigortası Sevk Sonrası Risk Programı kapsamında satış sözleşmesi bazında sigortalanan ihracat işlemlerine ilişkin, Türk ihracatçı firmalar tarafından düzenlenen ve kabul kredili mal/vesaik mukabili işlemlerde ithalatçı firma tarafından, kabul kredili akreditifli işlemlerde ise amir banka tarafından kabul edilen poliçeler ile vadeli ihracat akreditifleri iskonto edilmektedir. İskonto tarihi itibariyle tüketim malları için vadesine en fazla 24 ay kalan, yatırım malları için ise vadesine en fazla 84 ay kalan poliçeler veya akreditif alacakları iskonto edilmektedir. Kredi programı kapsamında özellikle orta-uzun vadeli finansman gerektiren katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünleri ve yatırım malları ihracatının finanse edilmesinin hedeflenmekte olduğu kredi programından orta ve uzun vadeli satış yapan ve teminat sorunu nedeniyle kredi kullanmakta sıkıntı yaşayan KOBİ'lerin faydalanması beklenmektedir.
Bu kapsamda ilk işlem 2014 yılı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmiş olup, Türkiye'nin
önde gelen otobüs üreticilerinden birinin Fransa'ya gerçekleştirdiği 45 adet otobüs ihracatına
yönelik olarak alıcının kabul ettiği kambiyo senedi niteliğindeki poliçeler iskonto edilmek
suretiyle 3 yıl vadeli finansman sağlanmıştır.
3. Yurtdışı Bankalar Aracılığıyla Alıcı Kredileri: Bu kredi ile Türk Eximbank tarafından
detaylı bir finansal analiz sonucunda muteber kabul edilerek kredi limiti tahsis edilen yurtdışı
bankalar aracılığıyla Türkiye'den mal ithal etmek isteyen yurt dışında yerleşik ithalatçılara
alıcı kredisi kullandırılmaktadır. Bu çerçevede, 9 farklı ülkede yerleşik 17 bankaya toplam
771,1 milyon ABD Doları kredi limiti tahsis edilmiştir. Ayrıca, söz konusu bankalardan
Gürcistan'da yerleşik Bank of Georgia ve TBC Bank, Azerbaycan'da yerleşik International
Bank of Azerbaijan (IBA), Arnavutluk'ta yerleşik Banka Kombetare Tregtare (BKT) ve
Belarus'ta yerle-şik Belinvestbank ile rotatif bazda işleyecek Ticaretin Finansmanı Kredi
Anlaşmaları imzalanmış olup, diğer bankalar ile anlaşma imzalanmasına ilişkin müzakereler
devam etmektedir. Kredi anlaşması imzalanan bankaların kredi başvurusunda bulunması
beklenmektedir. Kredilerin maksimum vadesi tüketim mallarında 2 yıl, sermaye mallarında
ise 7 yıla kadardır.
Üç programa ilişkin ayrıntılı bilgi almak için Türk Eximbank Uluslararası Ticaretin Finansmanı Müdürlüğü ile irtibata geçilebileceği veya Internet üzerinden http://www.eximbank.gov.tr/TR,827/uluslararasi-krediler.html adresi kullanılabilir._
 

  • Uluslararası Ticaretin Finansmanı Programlarına İlişkin Duyuru

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç