• 16.12.2019

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odamızın, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Bilecik İlimizin Tarihi ve Kültürel Mirasları için UNESCO Süreci’ isimli çalıştay, 12 Aralık 2019 tarihinde Bilecik TSO’nun ev sahipliğinde gerçekleşti.

Bilecik’in UNESCO listelerine alınma potansiyeli taşıyan tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin masaya yatırıldığı ve süreçte izlenecek yolun tartışıldığı çalıştaya; Valimiz Sayın Bilal ŞENTÜRK, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim TAŞ, Bilecik İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Uysal AĞAOĞLU, Osmaneli Belediye Başkanı Münür ŞAHİN, Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri SUER, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Şükrü KESKİN, Bilecik TSO Meclis Başkanımız Erdal ERŞAN, BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Harun MİNDİVAN, BEBKA Bilecik İl Koordinatörü Banuçiçek GÜNGÖRDÜ, Bilecik TSO Meclis Üyeleri,Bilecik TSO Turizm Komisyonu Başkanı Yüksel GÖKÇEDAĞ ile ilgili kurum, kuruluş ve STK’ların temsilcileri katıldı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şükrü KESKİN: Geçmişten gelen kültürel mirasların değerlendirilmesi konusuna vurgu yaptı. Keskin, “Bilecik ilimizin tarihi ve kültürel mirasları için UNESCO süreci konusunda biraraya geldik. Günümüz turizm mirasına ait küresel mirası, ekonomik özellikleri, kaynakları ve finansman sağlayan topluluğun eğitimini başarılı bulan, mirasta alim ve değerli konuma getirmeye yönelik politikalar kullanılmaktadır.
Bu durumda hem iç hem dış turizm bakımından toplumlar arası kültürel alışveriş imkanı tanımlayarak, fertler arasında paylaşma sağlamaktadır. Hatta günümüz toplumu arasında kaynaşmayı sağlayan en önemli etkileşim aracının turizm olduğu belirtilmektedir. Doğru bir etkileşim aracı başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Diğer taraftan kültürel ve doğal mirasların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda ciddi bir rol oynamaktadır. Bilecik’te geçmişten gelen kültürel mirasların değerlendirilmesi ve yaşanılmış olanların gerçek şekilde korunması gerekmektedir. Hem kültürel değerlerimize sahip çıkmak, hem de değerlerimizi turizm açısından ilimize katkısını, önemini sağlamayı düşünüyoruz.
Bilecik’te yeniden bir tarih yazmaya gerek yok tarihimiz hep vardı ve varolmaya devam edecek. Tabi bu konuda ne yapmamız gerekiyor? İlimizi kültürel miraslarını bilgilendirmek, taşımak ve bu konuda çocuklarımızı da eğiterek dünya uluslararası kuruluna uygun olarak turizme de katkı sağlamaya çalışmamız gerekiyor. Bu konuda hepimizin üzerine ciddi vazifeler düşüyor” dedi.
Valimiz Bilal Şentürk, Bilecik’in UNESCO sürecinde dikkate alınması gereken çok önemli değerlere sahip bir il olduğunu söyledi. Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözünün insan odaklı yönetim anlayışının bir örneği olduğunu hatırlatan Şentürk, 738 yıldır devam eden Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nin ‘somut olmayan kültürel miras’a çok güzel bir örnek olduğunu belirtti. Vali Şentürk, UNESCO’yla yapılacak çalışmaların, kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri korumak ve tüm insanlığın bir parçası olan bu değerleri dünyaya açmak adına çok önemli olduğunu ifade etti ve çalıştayın faydalı geçmesini diledi.

UNESCO Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ’ un sunumuyla başlayan çalıştaya konuşmacı olarak; UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar KUTLU, UNESCO SOKÜM Komite Üyesi Doç. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem KOÇ, Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü Uzmanı Dr. Eser ÇALIKUŞU, Zafer Kalkınma Ajansı Uzmanları Utku ÇİL ve Kerem ÖZBEY, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA, Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif DURMUŞ ve Söğüt Tarih Araştırma Düşünce ve Kültür Sanat Derneğinden Emrah BEKÇİ katıldı.

• Bilecik İlimizin Tarihi ve Kültürel Mirasları için UNESCO Süreci Çalıştayı Odamızda yapıldı