MERMER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİ

  • 14.05.2015
  • BilecikTSO

 


Bölgemizdeki kamu kurumları, özel ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, iç ve dış kaynaklı destek ve fonlardan daha fazla yararlanabilmek ve kentin ekonomik nabzını daha iyi tutabilmek adına Odamız tarafından 14 Mayıs 2015 Perşembe günü, İlimizde Mermer Sektöründe faaliyet gösteren Firma Yetkilileri, Kamu Kurumu Müdürleri, Bilecik Mermer ve Granit Sanayiciler Derneği, KOSGEB ve BEBKA Uzmanlarının katılımı ile Sektörün Sorunlarının Analizi ve Çözüm Önerilerinin görüşüldüğü MERMER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI düzenlenmiştir.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman KELEŞ, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür V. Hüseyin BİNGÖL, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan TOZAN, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hatice Yeşim ÇAKIR, Orman İşletme İl Müdürü Oktay AYATAY, Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut ÖZEN, KOSGEB ve BEBKA yetkililerinin yanı sıra İlimizin önde gelen Mermer sektörü temsilcileri katıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük MYO Müdür Yrd. Doç. Dr Murat YURDAKUL’un moderatörlüğünde kahvaltı eşliğinde gerçekleşen çalıştayda sektör temsilcileri yaşadıkları sorunları masaya yatırma imkânı buldular.



Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük MYO Müdür Yrd. Doç. Dr Murat YURDAKUL’un İlimizin Mermer sektörü ile ilgili hazırlamış olduğu sunumun ardından, Kamu Kurum Müdürleri uygulanmakta olan mevzuatlar hakkında bilgiler verirken, KOSGEB ve BEBKA yetkilileri Teşvik ve destekler hakkında paylaşımda bulundular.

Mermer sektöründe karşılaşılan sorunlar aşağıdaki başlıklar üzerinde değerlendirildi;
• Çok kıymetli bir maden olmasına rağmen Bilecik Mermerine gerekli değerin veril-memesi,
• Mermer sektörünün Kümelenme ihtiyacı ve Kümelenme için acilen adım atılması gerektiği,
• Mermer sektöründe faaliyet gösteren firmaların enerji verimliliği desteklerinden yeterince faydalanılmaması,
• Mermer Sektöründe yaşanan İstihdam sorunu,
• Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde kurulan “Sürdürülebilir Doğaltaş Teknolojileri Geliştirme Merkezi” Laboratuarından daha fazla hizmet alınabilmesi,
• Değişen mevzuatlarla ilgili sektör temsilcilerinin bilgi eksikliği ve bilgilendirilme talebi,
• Atık beyan bildirimlerinde yaşanan mevzuatsal sıkıntılar,



Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük MYO Müdür Yrd. Doç. Dr Murat YURDAKUL “Bilecik ili mermer sektöründe Türkiye ekonomisinde önemli yer tutmakta ve Bilecik mermerleri hem ulusal hem de uluslararası pazarda çok iyi tanınmaktadır. Fakat Bilecik olarak bu kıymetli madene gereken önemi vermediğimizi düşünüyorum. Örneğin, geçtiğimiz yıl Bilecik TSO organizatörlüğünde İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomacc Uluslararası Mermer Fuarına katıldık. Verona şehrinin kaldırımlarından tutun binalarına kadar birçok yerde mermer kullandığını gözlemledik. Çevremizden bir örnek vermek gerekirse komşu ilimiz Eskişehir merkezde yapılan binalarda alınan karar gereği kırmızı tuğla kullanımı zorunlu. Bu açıdan baktığımızda ilimiz maalesef çok zayıf kalmış durumda. Bilecik’te işlek caddelerde mermer kullanımı arttırılmalı, yerli ve yabancı turistlerin ilimizi mermer kenti olarak görmesi sağlanmalı” dedi.

Yrd. Doç Dr. Murat Yurdakul konuşmasında sektör temsilcilerinin enerji verimliliğine gereken önemi vermediğini belirterek “ Ülkemiz, enerji konusunda dışa bağımlı durumda. Ülkemizin kalkınmasına destek olmak için dışa bağımlı olduğumuz kalemlerde mümkün olduğunca tasarruf etmeliyiz. Mermer sektöründe elektrik işçilikten sonra belki de en büyük gider kalemimiz. Enerji verimliliğine gereken önemi verirsek, enerjide % 30 ‘a kadar tasarruf sağlayabiliriz”dedi

Düzenlenen çalıştayda kümelenme konusu da gündeme getirildi. Ülkemizde birçok sektörde görülen fakat mermer sektörü ile ilgili böyle bir yapılanmanın olmadığına değinen sektör temsilcileri, kümelenme konusunda öncelikle Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü öncülüğünde bilgilendirme toplantısı talep ettiler ve İlimizde mermer sektörü kümelenmesi konusunda acilen adım atılması gerektiğini belirttiler.

Sektör temsilcilerinin üzerinde durduğu bir diğer konuda her yıl vermek zorunda oldukları atık beyannamesinde yaşadıkları problem üzerine oldu. Sektör temsilcileri “Mevzuata göre atık beyan bildirimlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurmuş olduğu elektronik sisteme girmek zorundayız. Sistemin altyapısı çok yetersiz olduğundan aşırı yoğunluktan dolayı kilitlenmektedir. Bu nedenle bildirmek zorunda olduğumuz beyannameleri sisteme giremediğimiz için cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalıyoruz” dediler.

Bilecik TSO Başkan Yardımcısı Osman KELEŞ Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugün beşinci çalıştayımızı gerçekleştirdik. Bu çalıştay ile de Mermer sektörünün sorunlarını ve ihtiyaçlarını masaya yatırıp değerlendirme fırsatı bulduk. Mermer sektörü çalıştayımızın da, düzenlediğimiz diğer çalıştaylar gibi oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum. Çalıştaylarda belirlenen sorunların yerelde çözülebilecek bölümleri ilimiz bürokrasisiyle, yerel bürokrasiyi aşması durumunda TOBB vasıtasıyla Ankara’da çözmeye çalışıyoruz. Katılımlarından dolayı tüm sektör temsilcilerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
 

  • MERMER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİ
  • MERMER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİ
  • MERMER SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİ

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç