Enflasyon muhasebesi, 2003 yılı sonunda Türkiye'nin vergi sistemine dahil edilmiş, ancak enflasyonun düşmesiyle uygulama askıya alınmıştı. Geçen yıl tekrar devreye sokulan bu uygulama, ilk etapta vergisel bir etki yaratmasa da bu yıl yaşanan enflasyon kaynaklı fiyat artışları, işletmelerin kâr etmiş gibi görünmesine neden olarak enflasyon düzeltmesinin vergisel sonuçlar doğurmasına sebep olmuştur. Bu nedenle, enflasyon düzeltmesinin vergi yükü getirmeden, yalnızca muhasebe işlemi olarak ele alınması önem arz etmektedir.
Türkiye’nin enflasyonla mücadelesi kararlılıkla sürdürülmektedir. Alınan önlemlerle enflasyonda bir düşüş eğilimi gözlemlense de, henüz istenen başarıya ulaşıldığını söyleyememekteyiz. Bu bağlamda gerek Bilecik TSO üyelerimiz gerekse diğer tacirler enflasyon düzeltmesi kaynaklı ek vergi yükü ile karşılaşma riski altındadır. Enflasyon düzeltmesi hesaplamaları sonucunda ortaya çıkacak farkların üyelerimize getirebileceği ek vergi yükü, vergi adaletini zedeleme ihtimali yüksektir. Bundan mütevellit, dengeli ekonominin ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için enflasyon düzeltmesinin sadece muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi uygun bir karar olacaktır.
Söz konusu düzenlemenin;
- Devam eden yatırımlar için ek vergi yükü oluşturarak finansal sıkıntılara sebep olması,
- Henüz geliri olmayan şirketleri, yatırımlarından dolayı vergi yükü ile karşı karşıya bırakması,
- Elde edilen gelirden ziyade yapılan yatırımı vergilendirmesi,
- Yeni bir iş kuracak ve yatırım yapacak olan şirketleri olumsuz etkilemesi,
- Orta Vadeli Programın ve Enflasyonla Mücadele Programının başarıyla izlendiği bu süreçte rekabet koşullarını ve istihdamı olumsuz etkilemesi,
- Şirketlerin aktifine kayıtlı olan kıymetlerinin ve stoklarının, satışa konu olmadan, peşin vergisinin alınmasına sebep olması, gibi etkiler, birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu düzenlemenin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve Orta Vadeli Programı, Enflasyonla Mücadele Programını, piyasa rekabetini, üretimi ve istihdamı olumsuz etkileyeceği ortadadır. Söz konusu düzenleme için daha hakkaniyetli bir çözüm bulunması elzemdir. 2023 yılı için yapılan enflasyon düzeltmeleri ile beklenen amaç zaten hasıl olmuştur.
Oda olarak, üyelerden gelen talepler doğrultusunda, bu konuda çözüm arayışlarımızı sürdürmekteyiz. Bu bağlamda konuyla ilgili tüm kurumları sürece katkı sunmaya davet ediyoruz. TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun özverili çalışmalarıyla bu sorunun çözüleceğine olan inancımız tamdır.