Meslek Komiteleri Görev ve Tanımları

MESELK KOMİTELERİ:

Meslek Gruplarının Teşkili

Mesleklerin gruplandırılması işlemleri, Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Hakkında Yönetmelik hükümleri ile bu Yönetmeliğin eki olan Mesleklerin Gruplandırılması Rehberine göre yapılır.

 

Meslek Komitelerinin Kuruluşu

Meslek Komiteleri, meslek gruplarınca yargı gözetiminde dört yıl için seçilecek 5, 7, 9 ve 11 kişiden oluşur. Ayrıca aynı sayıda yedek üye seçilir. Meslek komiteleri, üyelerinin seçiminin kesinleşmesinden itibaren üç (3) gün içinde genel sekreterin çağrısı üzerine en yaşlı üyenin başkanlığında yapacağı ilk toplantıda yargı gözetiminde olmaksızın kendi üyeleri arasından dört yıl için bir başkan ve bir başkan yardımcısı gizli oy ve açık tasnif usulüyle seçer Meclis üyeliğine seçilenler, meslek komitesi başkan ve yardımcılığına seçilebilir. Meslek komitesi üyeliğine seçilen tüzel kişiler, meslek komitesi üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren bir (1) gün içinde meslek komitesi üyeliğinde tüzel kişiyi temsil edecek gerçek kişinin ismini oda bildirir. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, meslek komitesi üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi, meslek komitesi başkan ve yardımcılığı seçiminde oy kullanamaz. 

          

            Meslek Komitelerinin seçimi, Kanun’da yazılı usul ve esaslara göre gizli oyla ve yargı gözetimi altında yapılır.

 

Meslek Komitelerine seçilen hakiki şahıslar bizzat kendileri, hükmi şahıslar ise ana sözleşmeleri gereğince hükmi şahsı temsil ve ilzama yetkili olan kimseler tarafından temsil edilirler. Temsilci, şirketinde temsil ve ilzam yetkisini muhafaza ettiği sürece Oda’daki temsilcilik görevi bir seçim devresi için devam eder.

 

Meslek Komitelerinde meydana gelecek değişiklikler, Oda Genel Sekreterliği tarafından Birliğe bildirilir.

 

    Meslek komitesi üyeliğine seçilen gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri, aynı faaliyet sınırları içinde bulunan odalar ve borsaların meslek komiteleri ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu uyarınca kurulmuş odaların ancak birinde görev alabilirler.

 

Meslek Komitelerinin Görevleri

Meslek Komitelerinin görevleri şunlardır:

  • Kanunda belirtildiği şekilde, Oda’nın kuruluş gayesine göre çalışmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini, ahlak ve tesanütü korumak maksadıyla önerilerde bulunmak.
  • Kendi meslek gruplarıyla ilgili konular hakkında yararlı ve gerekli gördükleri tedbirlerin alınmasını, araştırma, inceleme yapılmasını Yönetim Kurulu’na teklif etmek. 
  • Oda Meclisi, Yönetim Kurulu veya Genel Sekreterlik tarafından kendilerine iletilen meslekleri ile ilgili konuları tetkik etmek ve süresi içinde görüş bildirmek. 
  • Riayeti mecburi mesleki kararlar ile ticari teamüllerin tespiti için Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak. 
  • Komitenin çalışma programını düzenlemek. 
  • Konunun önemine göre, kendi meslek grupları dahilindeki üyelerinin tamamını veya bir kısmını toplayarak mesleki konularda görüş teatisinde bulunulması hususunda Yönetim Kurulu’na yazılı ve gerekçeli olarak teklifte bulunmak. 
  • Meslek kurallarına riayet etmeyen meslek mensupları hakkında gerekli işlemlerin yapılması için Yönetim Kurulu’na teklifte bulunmak. 
  • Meslek komitesiyle ilgili olarak meclis gündeminde yer alan konularda başkan, başkan yardımcısı veya uygun görülen üyelerin, oy kullanmamak üzere meclis toplantısına katılmasına karar vermek. 
  • İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

 

Meslek Komitelerinin Toplantıları

Meslek Komiteleri en az ayda bir defa, önceden tayin edilmiş olan gün ve saatte kendiliğinden ve gerektiğinde, başkanın yokluğunda yetkilendirdiği yardımcısının çağrısıyla her zaman olağanüstü toplanabilir. Ayrıca, beş kişilik meslek komitesinde en az iki, yedi kişilik meslek komitesinde en az üç, dokuz kişilik meslek komitesinde en az dört ve on bir kişilik meslek komitesinde en az beş üyenin meslek komitesi başkanlığına hitaben yapacağı yazılı talep üzerine meslek komitesi, üç gün içinde başkanı, yokluğunda yetkilendirdiği yardımcısı tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır.

 

Meslek Komiteleri, üye tam sayısının yarısından bir fazlasının iştiraki ile toplanır ve çoğunlukla karar verirler. Oylarda eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

 

Meslek Komiteleri toplantıları gizlidir. Gerektiğinde toplantının aleni yapılmasına komite başkanı tarafından karar verilebilir.

        

            Komite üyelerinden ikisinin yazılı ve gerekçeli isteği üzerine, komite başkanı, bulunmadığı zamanlarda başkan vekili komiteyi üç gün içinde olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır. Üyeler olağanüstü toplantılara iadeli taahhütlü mektupla, acele hallerde ise telefonla sözlü olarak, faksla, elektronik posta veya SMS ile de çağırılabilirler. Mektuplarda toplantının yeri, tarihi, günü ve saati ile konusu açıkça belirtilir. Komite tarafından bir sonraki toplantı tarihi önceden kararlaştırılmış olması halinde üyelere ayrıca davetiye gönderilmesi şartı aranmaz. Toplantının önceden belirlenen gün ve saatte yapılması veya toplantıya tüm üyelerin katılmış olması hallerinde tebligatın yapılıp yapılmadığı hususu aranmaz

 

  • Toplantı mektupları, toplantıdan en az 24 saat önce üyelerin eline geçecek şekilde posta ile veya bir görevli vasıtasıyla gönderilir. 
  • Komite toplantılarına komite başkanı, bulunmadığı zamanlarda başkan vekili, başkan vekilinin de bulunmadığı zamanlarda, toplantıda hazır bulunan en yaşlı üye başkanlık eder. 
  • Meslek Komiteleri ihtiyaç duydukları hallerde bilgi almak veya bilgi vermek üzere meslek grubuna dahil üyelerinden lüzum gördüklerini veya diğer ilgilileri toplantıya çağırabilirler. 
  • Meslek Komitesinin toplantıya çağırılması, davetiye gönderilmesi, toplantıya gelen veya gelmeyen üyelerin devam cetvellerinin tutulması işlemleri Oda Genel Sekreteri tarafından veya görevlendireceği bir personel tarafından yerine getirilir. 
  • Meslek Komiteleri, müşterek konuları görüşmek üzere müşterek toplantı yapabilirler. Böyle bir müşterek toplantı için gerekli daveti, toplantıya lüzum gören komite başkanı yapar. Toplantıyı da bu komitenin başkanı idare eder. Müşterek toplantı düzenlenmesi, Oda Yönetim Kurulu tarafından istenmiş ise, bu taktirde toplantı başkanlığını küçük numaralı meslek komitesi başkanı yapar. 
  • Meslek Komiteleri Oda Yönetim Kurulu’nun izni ile meslek gurubuna kayıtlı üyelerin tamamı ya da birkısmı ile geniş katılımlı toplantılar düzenleyerek, çeşitli, konular hakkında üyelerinin bilgisine başvurabilir. Söz konusu toplantılara çağırı meslek komitesi başkanı tarafından yapılabilir. 
  • Meslek Komiteleri, toplantılarında Oda’nın teknik elemanlarının bulunmasını isteyebilirler. Bu istek Oda Genel Sekreteri tarafından yerine getirilir. 
  • Meslek Komiteleri’nin bütün toplantılarına Oda Genel Sekreteri katılabilir. Ancak, oy hakkı yoktur. 
  • Meslek Komitesi üyeleri, başkan ve başkan vekilleri, komitelerin yapacağı olağan ve olağanüstü toplantılarına katılmak mecburiyetindedirler. Önceden bildirmek kayıt ve şartıyla geçerli mazereti olanlar komitece izinli sayılabilirler. 
  • Meslek Komitelerince geçerli sayılabilecek bir mazerete dayanmaksızın, gerek birbiri ardına üç toplantıya gelmeyen ve gerekse özürlü veya özürsüz olarak altı ay içinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmayan meslek komitesi üyeleri, başkan ve başkan vekilleri görevlerinden istifa etmiş sayılırlar. 
  • Meslek Komitelerinde meydana gelen boşalmalarda seçimlerde en çok oy almış yedek üyeler sırası ile göreve davet edilirler ve durum Birliğe bildirilir.

 

            Müşterek toplantılar

           Meslek komitelerinin tamamı, yönetim kurulu başkanının, yokluğunda yetkilendirdiği yardımcısının Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 18 inci maddesine uygun olarak yapacağı çağrı üzerine yönetim kurulunun da katılımıyla her yılın Mart ve Eylül aylarında olmak üzere altı ayda bir müştereken toplanır. Bu toplantıya yönetim kurulu başkanı, yokluğunda yetkilendirdiği yardımcısı başkanlık eder.

        

         Müşterek toplantılarda toplantı nisabı aranmaz. Kararlar toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. Alınan kararlar bir tutanağa bağlanır. Tutanağın başında Tutanaklar Yönetim Kurulu Başkanı veya başkan yardımcıları tarafından her sayfası imzalanmak ve kenarları mühürlenmek sureti ile müşterek komiteler karar defterine yapıştırılır. Tavsiye niteliğindeki bu kararlar, ilk yönetim kurulu veya meclis toplantısında görüşülür.

 

Meslek Komitelerinin Kararları

Meslek Komitesi kararları, istişari mahiyette olup, Oda Meclisi’ni ve Yönetim Kurulu’nu bağlamaz.

 

  • Meslek Komiteleri üyeleri doğrudan doğruya kendi müesseselerini veya şahıslarını ilgilendiren konuların görüşüldüğü toplantılarda ancak açıklama yapabilirler. Bu hususa ilişkin müzakerelerde bulunamazlar ve oylamaya katılamazlar.
  • Meslek Komiteleri kararlarının gerekçeli ve anlaşılır bir şekilde açık olması lazımdır. Yönetim Kurulu, kararların açıklanmasını veya yeniden gözden geçirilmesini komiteden isteyebilir. 
  • Meslek Komiteleri üyeleri ile başkan ve başkan vekilleri seçimleri hariç oylamalar iş’arî olarak yapılır. Ancak komite oylamanın gizli yapılmasına karar verebilir. 
  • Meslek Komiteleri toplantılarında müzakere edilen konular kısa ve öz olarak tutanakla tespit edilir. Tutanaklar aynı gün veya ikinci toplantıda toplantıya iştirak eden komite üyelerince imzalanır. 
  • Meslek Komitesi kararlarında, toplantıya iştirak eden, etmeyen veya izinli sayılan üyelerin ad ve soyadlarının belirtilmesi mecburidir. 
  • Meslek Komiteleri, Oda Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmeyen tekliflerinin bir defa daha incelenmesini Yönetim Kurulu tarafından isteyebilirler. 
  • Meslek Komiteleri toplantılarında alınan kararlara muhalif olan üyeler, muhalefet şerhlerini karar metninin altına gerekçeli olarak yazıp imza ederler. 
  • Meslek Komiteleri, tespit edilen zamanlarda usulüne uygun olarak karar almak mecburiyetindedirler. Usulüne uygun olarak alınmayan kararlar karar mahiyetini taşımaz.


    BİLECİK TİCARET VE SANAYİ ODASI BÜNYESİNDE 12 MESLEK KOMİTESİ BULUNMAKTADIR.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç