Bir anonim Şirketin kuruluşunun tesciline ilişkin başvuru, Bakanlığın izniyle kurulacak olan anonim şirketlerde iznin alınmasını, diğer şirketlerde şirket sözleşmesi Müdürlüğümüz huzurunda  şirket ortakları veya vekilleri tarafından imzalanır. Özel kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça anonim şirketler en az 250.000,00 TL sermaye ve asgari 1 ortak ile kurulmalıdır. Başvuruda müdürlüğe aşağıdaki belgeler verilir:

GEREKLİ EVRAKLAR;

1) Mersis siteminden düzenlenerek Müdürlüğümüz tarafından onay verilen şirket anasözleşmeleri; şirket ortakları tarafından Müdürlüğümüz huzurunda imzalanarak tadik olunur.

2) Nakdi sermayenin 1/4 ünün (yüzde 25 i) ödendiğine dair banka yazısı ve dekontu

3) Tescile ilişkin harç ve ilan bedelleri Oda veznesine yatırılmaktadir. 

4) Şirketin Temsil ve ilzama yetkililerin imza beyanları;

  • Şirketi temsile yetkili kılınan kişilerin ve tüzel kişi adına hareket edecek gerçek kişi temsilcisinin imzaları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün veri tabanından, MERSİS tarafından otomatik olarak alınır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün veri tabanında imza kaydı bulunmayan veya imzası temin edilemeyen kişilerin imzaları herhangi bir ticaret sicili müdürlüğüne beyan edilerek onaylatılır.
  • Şirketi temsile yetkili olanların aynı zamanda kurucu olması ve bu kurucuların şirket sözleşmesini ticaret sicili müdürü/müdür yardımcısı yahut yetkilendirilmiş personel huzurunda asaleten imzalaması halinde söz konusu kişilerden ayrıca imza beyanı alınmaz.
  • Yabancı ülkede bulunan imzaya yetkili kimselerin imza beyanı, bunların imzalarının o ülkedeki Türk konsolosluğu ya da o ülke mevzuatı uyarınca yetkili makamlarca onaylanmak suretiyle düzenlenebilir. Yabancı ülke makamlarınca düzenlenen imza beyanlarının, Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylatılmış aslı (apostil şerhli) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte ilgili ticaret sicili müdürlüğüne verilmesi zorunludur



5) Yönetim Kurulu üyelerinin fotoğrafları (2 şer adet)

6) Dilekçe

7) Taahhütname 

8) Odaya kayıt için; Oda Kayıt Beyannamesi

9) Kuruluşta ayni sermaye konulması halinde;
a) Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları ile mahkeme kararı,
b) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
c) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,

10) Ayni varlıkların ve işletmenin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler.

11) Kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.

12) Yönetim kurulunda bir tüzel kişinin bulunması halinde, tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı ve soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.

13-) Şirketin kullanacağı mali defter ile, pay, genel kurul, yönetim kurulu ile damga vergi defterleri Müdürlüğümüz tarafından tasdik edilmek üzere hazırlanır.

NOTLAR:
a- Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren bakanlar kurulu kararının bir örneği
b- Sözleşmede kurucu ortak olarak bir tüzel kişi (Limited Şirket-Anonim Şirket Vb. ) varsa noter onaylı iştirak kararı (1 adet asıl) ve merkezi Bilecik dışında ise son bir ay içinde alınmış Ticaret Sicil Tasdiknamesi (1 adet asıl)

YABANCI UYRUKLU ORTAK VEYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ VARSA
A-Gerçek Kişi İse;
-Varsa İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (1 adet asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 adet asıl)
-Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl - 1 adet fotokopi)
- Fotoğrafı (2 adet)
-Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi (1 adet asıl)

B-Tüzel Kişi İse;

1- Şirketin güncel; Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilen (apostil onaylı) faaliyet belgesi veya sicil özetinin noter onaylı Türkçe çevirisi (1 Asıl, 1 fotokopi),

2-Apostil veya konsolosluk onaylı İştirak kararı noter onaylı tercüme edilmiş örneği (1 asıl, 1 fotokopi), (Bu kararda; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir.)

3-İştirak kararında belirtilmedi ise; Kuruluş işlemlerini yürütecek kişiye verilen tercüme edilmiş apostil veya konsolosluk onaylı vekaletname (1 asıl, 1 fotokopi) . (Bu vekaletnamede; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir.)

4- Yabancı uyruklu tüzel kişinin Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi

5-Yabancı uyruklu tüzel kişiliğin temsilcisinin;
-Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl - 1 adet fotokopi)
-Fotoğrafı (2 adet)
-Varsa İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (1 adet asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 adet asıl)

NOT: İkametgah adresi yurtdışında olan Türk Vatandaşları; bulundukları ülkeden aldıkları çalışma izin belgesi veya oturma izin belgesinin noter onaylı suretlerini ibraz edeceklerdir.
NOT: http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç